Pressbilder

Författaren Moa Wall Kubilius JPG 2,62 MB

Illustration från boken "Dags att sluta amma, säger mamma". JPG 724 kB
Illustration från boken "Dags att sluta amma, säger mamma" JPG 185 kB


Omslag "Dags att sluta amma säger mamma" JPG 391 kBOmslag "Dags att sluta amma säger mamma" JPG 2,92 MB 


Pressmeddelande 15 April 2019Första svenska barnboken om att sluta amma


När Moa Wall Kubilius skulle sluta amma så letade hon efter barnböcker i ämnet, men hittade ingenting! Hon skrev då själv boken som hon ville läsa för sitt barn. Mia Fernau har illustrerat och boken ges nu ut av Kubilius Förlag efter en lyckad Kickstarter-kampanj.

15 April 2019 ger nystartade Kubilius Förlag ut den första svenska barnboken om att sluta amma. Amning är fortfarande ett kontroversiellt ämne, och boken “Dags att sluta amma, säger mamma” riktar strålkastarljuset mot långtidsamning och inkludering.

“Det finns idag ett tabu i samhället mot att amma lite större barn, trots att det är väldigt vanligt och har många hälsofördelar. På grund av tabut så väljer många långtidsammare att inte amma offentligt. Detta gör att de kan bli väldigt ensamma igenom amningsavslutet, om de inte längre är öppna inför sin omgivning med att de fortfarande ammar. Ett amningsavslut kan vara väldigt tufft känslomässigt och jag hoppas att vår barnbok ska få både mammor och barn att känna sig mindre ensamma, samtidigt som den visar att långtidsamning är något vackert och naturligt.” säger författaren Moa Wall Kubilius.

“Dags att sluta amma, säger mamma” är Moas författardebut. Manuset skrev hon till sitt barn inför deras amningsavslut. Så här säger hon om varför hon skrev boken:

“Jag ville beskriva de enorma känslor som amningsavslutet gav, både euforisk glädje och lamslagande sorg över att bebistiden så tydligt var över. Jag ville även få bearbeta känslorna tillsammans med min son, och i bilder visa honom att livet går vidare.”

Texten är skriven på rim, och vi får följa med från barnets perspektiv genom amningsavslutet. Det här är inte en instruktionsbok för att sluta amma, utan en känslofylld skildring av en varm och kärleksfull mamma-barn-relation under en av deras första stora konflikter.

Mia Fernau frilansar som illustratör. “Dags att sluta amma, säger mamma” är Mias debut som barnboksillustratör.

“Jag blev väldigt rörd av manuset då jag kände igen mig och mitt barn i vårt amningsavslut. Jag vill med mina bilder fokusera på relationen mellan mamman och barnet i en vardagsdramatik, som kanske är deras första stora konflikt. Detta har jag visualiserat bland annat genom färgskalan som ändras i takt med konflikten.”

“Det är så stor press på föräldrar idag, hur man än gör blir det fel. Amma för lite eller för mycket, amma för kort tid eller för lång tid, allting finns det åsikter om. Vi vill i vår bok lätta lite på trycket, motverka destruktiva normer och verka för inkludering.”

Inför bokutgivningen har Moa och Mia kört en Kickstarter-kampanj där man kunnat förbeställa ett signerat exemplar av boken.
“Det har verkligen gått så mycket bättre än vi vågade hoppas på. Vi är otroligt tacksamma för allt stöd vi fått för vårt bokprojekt i sociala medier, utan er hade det inte blivit någon bok!”.

Både illustratören och författaren finns på plats på bokreleasen på Bokbok Barnbokhandel Påskdagen söndag 21/4 kl 13-15. Kom och fira med oss!

Titel: Dags att sluta amma, säger mamma
Författare: Moa Wall Kubilius
Illustratör: Mia Fernau
Utgiven av: Kubilius Förlag
Utgivningsdatum: 2019-04-15
Genre: Bilderbok 1-4 år
ISBN: 9789163994234

Vi skickar gärna recensionsex. vid förfrågan.

Kontaktuppgifter:
Moa Wall Kubilius, författare, 072-5440745, kubilius@gmail.com
Mia Fernau, illustratör, 070-0432828, miafernau@gmail.com

Kubilius Förlag
Hemsida: www.kubiliusforlag.se