Mamma och Liten

Vårt nya barnboksprojekt handlar om friluftsliv med småbarn. Vi får följa med Mamma och Liten när de i första boken fjällvandrar och i andra boken åker på cykelsemester. Nu (Dec 2019) är alla skisser klara till första boken samt manus klart till andra boken. Böckerna riktar sig till barn 2-5 år och kommer ha ca 30 sidor.


Att bli förälder är en stor omställning. Många känner sig låsta och uppbundna, tidigare fritidsintressen hinns inte med. Det är lätt att bli sittandes hemma då varje liten utflykt känns som ett gigantiskt logistikprojekt. Måste det vara såhär?

Jag vill peppa och inspirera föräldrar att ge sig ut i naturen med sina barn. Böckerna om Mamma och Liten är till stor del självbiografiska. Jag strävar efter att gestalta realistiskt och bidra med igenkänning och en gnutta humor. Samtidigt vill jag skildra naturens magi och de känslor som vildmarken ger mig. Liksom i min tidigare bok är texten på rim och det är relationen mellan mamma och barn som står i centrum.

2019 skrev jag en barnbok om att sluta amma. Det var ett otroligt roligt projekt på många vis, och ett första steg in i förlagsvärlden. Det jag tyckte var lite tråkigt med min första barnbok var att den var så specifikt riktad till just de barn som skulle sluta amma. Den passade inte alltid så bra att ge i present, och den fick ofta både mamma och barn att börja gråta. Jag började längta efter att få ge ut en positiv barnbok, en bok att älska lite djupt som min första, men i ett helt annat ämne nämligen friluftsliv.

Jag har brunnit för friluftsliv hela mitt liv. Plockat blåbär och svamp med mina föräldrar, sovit i vindskydd och lagat mat på öppen eld med scoutkompisar, klättrat i berg och fjällvandrat med vänner och familj och nu som småbarnsföräldrar ger naturen ytterligare en ny dimension i vårt liv.

När jag hade skrivit klart manuset till fjällvandringsboken började jag leta efter en illustratör som såg fjällen så som jag gör. Någon som klarar att ge fjällen liv, och som förmedlar den kärlek jag känner till landskapet och dess djur. Jag hittade Heidi Kosenius i Finland. Hon har liksom jag en djup kärlek till vår nordiska vildmark, och skildrar den i akvareller och foto. I hennes bilder blir naturen levande, troll och oknytt får gärna ta plats och årstidernas och vädrets krafter får en stundtals att tappa andan. Kika gärna på hennes instagram, @sammalsiipi.

Jag arbetar normkreativt, och försöker inkludera perspektiv inom både samhällsnormer, genus, funktionshinder och utseende/ etnicitet som sällan blir gestaltade i barnlitteraturen. Det är viktigt för mig att detta blir en naturlig del i den större berättelsen, och att fokus ligger på bokens tema med normkreativiteten som en självklar del i bakgrunden. I böckerna om Liten så har barnet inget uttalat kön, asiatiskt ursprung, glasögon och en insulinpump för diabetes. Detta nämns inte i texten utan framkommer enbart i illustrationerna, för att normalisera och inte peka ut. Mamman är inte någon könstypisk kvinna, hon har dreadlocks, bär tung packning och vågar ge sig ut ensam i vildmarken med sitt barn. (Jag erkänner, hon har vissa likheter med mig själv..)

Böckerna om Mamma och Liten kommer finansieras med en kickstarterkampanj under hösten 2020. Följ gärna vår instagram för att hålla koll på när kickstartern kör igång, eller förbeställ böckerna redan idag.

Varma hälsningar, Moa


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar